Hoppa till huvudinnehåll

Svininfluensan dödligare än man trott

Bild: EPA / Jagadeesh NV h1n1

Svininfluensan år 2009 var betydligt dödligare än vad man hittills har antagit.

Enligt en ny beräkning krävde pandemin sannolikt mellan 280 000 och 580 000 liv. Över hälften av dödsfallen ska ha inträffat i Afrika och Sydostasien. Det är upp till 15 gånger mer än man hittills trott.

Bara knappt 18 500 dödsfall i svininfluensa har bekräftats genom laboratorieprover som har rapporterats till världshälsoorganisationen WHO.

En internationell forskargrupp har räknat fram de mångdubbelt högre dödssiffrorna i en studie som publiceras i Lancet Infectious Diseases. Man hoppas att informationen från undersökningen kommer att kunna användas vid framtida liknande epidemier.

Studien bekräftar vad man trott tidigare angående vilka personer som drabbades hårdast av svininfluensan. Där äldre personer oftast drabbas hårdast av vanliga influensor, var 80 procent av de insjuknade denna gång under 65 år gamla. De flesta av dessa var i åldern 18 till 64 år.

Det första dödsfallet orsakat av svininfluensan, också kallad H1N1, observerades i mars 2009 i Mexiko. I april samma år hade epidemin spridit sig till USA, mest till Kalifornien. Epidemin har hittills påträffats i 74 länder.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes