Hoppa till huvudinnehåll

Turkiets premiärminister: "Inget misstag av Syrien"

Turkiets premiärmninister Recep Tayyip Erdogan
Turkiets premiärmninister Recep Tayyip Erdogan Bild: Jose Manuel Vidal / EPA recep

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan har talat till det turkiska parlamentet och beskrivit den syriska attacken mot ett turkiskt militärplan som "en hatisk attack". Turkiet tänker ändå inte ta till några militära åtgärder mot Syrien.

Erdogan påpekade att beslutet om en diplomatisk lösning inte ändå ska tolkas som svaghet från Turkiets sida.

- Det var inget misstag från Syriens sida, alla hot mot Turkiets säkerhet och gräns kommer att besvaras.

Turkiska myndigheter uppger att de skärper gränsbevakningen och att man kommer att ingripa vid varje form av intrång.

Nato-ambassadörerna samlas som bäst i Bryssel för att diskutera det turkiska stridsflyg som sköts ner av Syrien i fredags.

Turkiet bad om mötet på basis av artikel 4 i NATO-konventionen. Artikeln innebär att varje NATO-medlemsstat har rätt att kalla till möte om man anser att ens territorium eller nationella säkerhet är hotade. Det här är först den andra gången sedean natosamarbetet inleddes på 1940-talet som artikeln utnyttjas.

Enligt Turkiet utgör nedskjutningen ett allvarligt hot mot säkerheten i regionen. Landet har ändå inte begärt NATO att agera, inte heller Turkiet har tänkt ta till några militära åtgärder. I går beskyllde Turkiet Syrien för att ha försökt skjuta ner ytterligare ett plan.

Från Syrien kommer det i dag in rapporter om hårda strider mellan regeringsstyrkor och rebeller i utkanterna av Damaskus.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes