Hoppa till huvudinnehåll

Clinton fick frågor om Syrien

USA.s utrikesminister Hillary Clinton har träffat president Sauli Niinistö i presidentens residens Talludden.

Clinton och Niinistö diskuterade bland annat Ryssland, läget i Syrien och det arktiska samarbetet. Enligt Niinistö är det en positiv nyhet att Clinton anser att Finland och Sverige båda behövs som jämbördiga parter i samarbetet.

Efter mötet med presidenten träffade hon statsminister Jyrki Katainen (Saml) och hon åt lunch med utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP). Utrikesministrarna undertecknade ett avtal om datasäkerhet mellan Finland och USA.

Under en gemensam presskonferens med Erkki Tuomioja (SDP) fick Clinton besvara många frågor om Syrien. Clinton sade att hon pratat med FN:s specialsändebud Kofi Annan flera gånger under det senaste dygnet, och att hon väntar på att Annan ska presentera den nya plan FN har för landet.

Clinton besvarade också frågor om USA:s samarbete med Ryssland, och de meningsskiljaktigheter som finns mellan länderna, speciellt vad gäller Syrien. Clinton försäkrade att USA och Ryssland försöker hitta sätt att arbeta tillsammans, trots de olika åsikterna länderna har i många frågor.

Clinton kommenterade även kort läget i Egypten, med att säga att USA gratulerat den nyvalde presidenten Muhammed Mursi och att det var glädjande att landet lyckades genomföra presidentvalet. Clinton poängterade dock att "ett val gör inte en demokrati", och därför återstår det nu att vänta och se vad som händer i landet framöver.

Höga poäng

Det är en annorlunda amerikansk utrikesminister som Finland möter, säger forskaren Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet:

- Hon har konsekvent valt att träffa människor i medborgarorganisationer och inte bara gå på officiella möten. Jag skulle ge henne höga poäng för att hon på sina många resor också vill lyssna på vanliga människor.

Tredje gången gillt

Clinton har två gånger tidigare varit på väg till Finland, men tvingats inställa båda besöken. I fjol kom arabvåren i vägen inför ett ministermöte i Lappland och året innan var orsaken askmolnet från Island.

Salonius-Pasternak medger att det har gått prestige i frågan.

- Delvis är det ju symboliskt viktigt med tanke på att Finlands förhållande till USA är mycket gott och att de båda länderna har en massa samarbete på olika nivåer.

Tillsammans med president Sauli Niinistö, statsminister Jyrki Katainen och utrikesminister Erkki Tuomioja ska Clinton bland annat avhandla Syrien, Iran, Afghanistan och klimatförändringen.

Kvinnornas ställning i fokus

Men också kvinnornas ställning i världen finns högt på agendan:

- Clinton kommer att ta upp kvinnornas roll i samhället med sina finländska värdar. Om man till exempel når fredsavtal i Syrien och inte en enda kvinna sitter kring bordet och diskuterar hur framtiden ska se ut, är det inte lovande.

Clinton utkämpade en het dust med Barack Obama om nomineringen av demokraternas presidentkandidat inför valet 2008.

Nu sitter de i samma administration. Så här beskriver Salonius-Pasternak förhållandet mellan de två tidigare konkurrenterna:

- Obama litar på Hillary. Hon får operera ganska fritt. De är en bra duo delvis för att Obama litar på Clinton.

Den nu 64-åriga Clinton har sagt i från att hon inte står till förfogande som utrikesminister i fall Obama blir omvald.

Salonius-Pasternak tror inte heller att hon siktar på presidentvalet 2016.

- Clinton har några gånger sagt att hon har gått igenom sina sista val. Det är helt naturligt. När perioden som utrikesminister är över har hon rest flera miljoner kilometer och deltagit i kanske tusentals möten. Hon bedömer att hon har gjort sitt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes