Hoppa till huvudinnehåll

”Hård stöt för Lappvik”

Mikael Nylund driver Sjömansro.
Mikael Nylund har inkvarterat många arbetare på Sjömansro. Mikael Nylund driver Sjömansro. Bild: Bubi Asplund sjömansro

Yle Västnyland har pratat med Lappvikbor om hurdan inverkan FNsteels konkurs i Koverhar har på livet i byn.

Många av arbetarna som jobbat med moderniseringen av FNsteel under de senaste månaderna har bott på Sjömansro i Lappvik. Som mest har mellan femton till tjugo personer vistats på Sjömansro på samma gång, berättar Mikael Nylund, vd för Sjömansro.

-För tre dagar sen förlängde ett företag sin bokning och för två dagar sen jobbade de ännu för fullt, berättar Nylund som nu hoppas på att något nytt företag vill fortsätta i Koverhar.

Nu är arbetarna dock på väg bort. På onsdagsmorgonen när arbetarna åt frukost önskade de personalen på Sjömansro en glad sommar och plockade ihop sina verktyg.

Beskedet som en chock för många, även för arbetarna som bott på Sjömansro. Beskedet är en hård stöt mot Lappvik, konstaterar Nylund. Det är många som bor i Lappvik som jobbar i Koverhar.

Ritva Tolvanen har bott i Lappvik i snart 40 år. Hon känner många som jobbar på FNsteels fabrik. Tolvanen berörs personligen inte av konkursen men tror att det kan bli problem om hon vill sälja sitt hus en vacker dag.
- Redan nu är det många hus som är osålda, utbrister Tolvanen.

-Det blir en stor förändring för många, säger Alan Geoffrey som bott i Lappvik i ett år. Geoffrey tror ändå att de flesta som bor i Lappvik är gamla, pensionerade arbetare som jobbat på Koverhar.

Konkursen är inte en stor grej bara för Lappvik. Om något stort företag går i konkurs i Västnyland så känner man i regionen länge av det, anser Geoffrey.

- Alla bara försvinner härifrån, säger Tolvanen.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Västnyland