Hoppa till huvudinnehåll

Kofi Annan kallar till krismöte om Syrien

Kofi Annan lade fram sin fredsplan den 16 mars
Kofi Annan lade fram sin fredsplan den 16 mars Bild: MARTIAL TREZZINI/EPA specialsändebud för syrien

Beväpnade män har attackerat en tv-station i Syrien. Sprängladdningar detonerade i den privatägda, men regeringsvänliga tv-kanalen Al-Ikhbariyas utrymmen utanför Damaskus

Sju anställda dödades och flera andra tog som gisslan.

I går attackerade rebeller arméposteringar i huvudstaden Damaskus förorter. Runt om i Syrien dödades 116 människor i går, över hälften av dem civila, uppger oppositionskällor.

Assad: Syrien är i krig
Enligt Syriens president Bashar al-Assad borde man i krigstider justera politiken och alla sektorer, för att kunna vinna. Det sa han i ett tal till sin nya regering i går.

Assad medgav för första gången att landet är i krig. Assad rådde sin nya regering att fokusera all sin energi på att kuva oppositionen. Han sa att Syrien är i en verklig krigssituation på alla sätt. Han ignorerade alla västvärldens krav och vägrar avgå.

- Västländerna tar men ger aldrig tillbaka, det har bevittnats i varenda situation, sa Assad.

Assad tog också upp de goda sidorna med förnybar energi och Syriens jordbruk.

Krismöte i Genève

FN:s specialsändebud för Syrien Kofi Annan har bjudit in ledare från flera länder till ett krismöte om Syrien på lördag i Genève. Iran och Saudiarabien har inte fått någon inbjudan till mötet.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har accepterat inbjudan till krismötet.

Enligt FN har över 10 000 människor dödats i Syrien sedan upproret började för nästan ett och ett halvt år sedan. FN publicerade nyss en färsk rapport om det humanitära läget i Syrien efter att Kofi Annans fredsplan infördes.

FN:s kommissarie för de mänskliga rättigheterna. Navi Pillay, konstaterade att läget bara har försämrats och att striderna mellan regeringsstyrkor och motståndare trappas upp. Pillay kräver att våldet genast upphör.

- Oskyldiga civila befinner sig mitt i striderna och de kommer inte bort, också fredsbevararna befinner sig i stor fara, sade Pillay.

Det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, som finns i London säger att över 15 000 människor har dödats under upproret. Våldet tycks också eskalera, förra veckan var den blodigaste hittills. Mellan den 20 och 26 juni dog 916 människor i våldsamheter i Syrien, säger observatoriet.

Läs också