Hoppa till huvudinnehåll

Stad i USA gick i konkurs

Bild: JOHN G. MABANGLO/EPA stad i konkurs

Staden Stockton i USA har sökt sig i konkurs, skriver Los Angeles Times. Staden i Kalifornien har omkring 290 000 invånare. Stadsfullmäktige beslöt lämna in konkursansökan vid en omröstning.

Staden beslöt vid sitt möte att man slutar betala tillbaka lån, skär i de anställdas pensions- och hälsoförmåner och tar i bruk en krisbudget. Allt detta för att klara sig fram till skiljemannaförfarandet. Staden anhåller också om skydd mot sina fordringsägare.

Stockton är den största staden i USA som har sökt sig i konkurs. Än så länge kan man inte säga vad som kommer att hända i Stockton härnäst, eller hur konkursen påverkar andra städer i området. Staden ligger 144 kilometer från San Francisco.

Stockton drog stor nytta av den ekonomiska uppgången. Den välmående staden erbjöd sina anställda frikostiga pensionsavtal och förmåner och förnyade sin båthamn och sportlokaler. Priset på bostäder steg snabbt och stora hus byggdes upp. Både invånarna och staden tog på sig skulder.

Den ekonomiska nedgången slog därför hårt mot Stockton. Staden har varit tvungen att skära sina utgifter med över 70 miljoner euro under de senaste tre åren. Trots det var underskottet fortfarande i början av juli uppskattningsvis 20 miljoner euro och 15 procent av invånarna var arbetslösa.

Stockton väntas stiga till etta i statistiken över antalet utmätningar i hela USA. För närvarande ligger staden som andra, och likaså ligger staden som andra i statistiken över våldsbrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes