Hoppa till huvudinnehåll

Legoland lockar österbottningar

Bild: YLE/Mira Myllyniemi joakim nylander

I sommar är det många österbottniska barnfamiljer som har valt Legoland i Billund i Danmark som semesterdestination. Förr var en resa till Legoland en bilsemester för hela slanten. Men nu när det finns ett direktflyg från Vasa till Köpenhamn är det ett kortare steg att ta sig till miniatyrlandet.

En av familjerna som reser till Legoland i sommar är familjen Nylander från Sundom i Vasa. Och när de berättade om sina resplaner för andra föräldrar på dagiset kom de fram att de inte var de enda som skulle resa dit från Sundom.
- De visade sig att sju, åtta andra familjer också var på väg dit, så det är nog riktigt sommarens resemål nummer ett, säger Joakim Nylander.

Men utan direktflyget från Vasa skulle de troligen ha valt ett annat alternativ än Legoland. Han säger att de nog funderade på en bilresa dit, men konstaterade att det blir en för lång resa med de snart fem- och sjuåriga barnen.

Det går bra för ny flygrutt
Blue 1:s flygrutt mellan Vasa och Köpenhamn öppnade i mars och var tänkt som en permanent lösning för flygbolaget och så ser det också ut som att bli, säger Tom Christides, kommunikationsdirektör på Blue 1.
- Det går bättre än förväntat för rutten Vasa-Köpenhamn, säger Christides.

De har haft mycket bokningar de senaste veckorna och kabinfaktorn var kring 70 procent för någon vecka sedan, vilket betyder att de har haft en del fullsatta flyg på rutten.
- Det som är intressant är att det fortfarande går bra för rutten Vasa-Stockholm. Det finns alltid en risk att en nyöppnad linje äter av den gamla, men så tycks det inte vara.

Enligt Christides flyger hälften av passagerarna från Vasa vidare från Köpenhamn. Men den andra hälften stannar i Danmark och det är speciellt Legoland i Billund som lockar österbottningarna.

Fler finländska turister i Billund
Line Bøttcher från turistbyrån Visit Billund berättar att de har sett en ökning av övernattande finländska turister i Billund. Antalet finländska turisterna har ökat i hela Danmark, men ökningen är störst i Billand. Och finländska turister är också den turistgruppen som har ökat mest av alla turistgrupper i Billund. Bøttcher tror att det här är tack vare aktiv marknadsföring och billigare resor från Finland till Danmark.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten