Hoppa till huvudinnehåll

Thaikvinnor blir utan bidrag från Helsingfors

Mummo Ät har varit helt beroende av Saphaan-projektet. Bild: Yle/Linnea de la Chapelle thailändsk kvinna

Pro tukipistes Saphaan-projekt att integrera thailändska kvinnor i samhället måste läggas på is. Orsaken är att Helsingfors stad inte längre vill understöda projektet.

Jaana Kauppinen, verksamhetsledare vid Pro tukipiste, säger att läget bland thailändska kvinnor i Helsingfors är dålig och hon är upprörd över att staden inte längre vill bevilja pengar. Utan Saphaan-projektet är hon rädd för att kvinnorna löser sina problem på olagliga sätt.

- Det vore oerhört viktigt att projektet fortsätter. Kvinnorna behöver helt konkret hjälp med att fylla i blanketter men framför allt vägledning i juridiska frågor. Det kan handla om skilsmässor, vårdnadstvister och om vilka lagar och regler som gäller i arbetslivet, säger Kauppinen.

"Jag har varit beroende av projektet"

Pro-tukipiste rf är en stödorganisation för kvinnor inom sexbranschen, men med projektet Saphaan riktar de sig mera allmänt till kvinnor, inte endast prostituerade. Projektet har pågått i tre år.

Mummo Ät är thailändsk, nyligen pensionerad och bor i Helsingfors. Hon är helt beroende av Saphaan-projektet.

- Jag är ledsen att projektet tar slut. Saphaan har varit ett viktigt ställe för mig var jag får betjäning på mitt modersmål. Arbetarna där har både berättat vart jag ska vända mig och hjälpt mig lösa problem, säger Ät.

I och med att pengarna tar slut kan Pro tukipiste bland annat inte längre anställa personal som kan thailändska.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen