Hoppa till huvudinnehåll

Trendbrott av Tyskland eller Italien?

Italien under fotbolls-EM
Italien har historien på sin sida. Italien under fotbolls-EM Bild: EPA fotbolls-em

Formkurvan talar för Tyskland medan historien talar för Italien. Endera Tyskland eller Italien kommer att bryta en trend i kväll då lagen möts i EM-semifinal.

Tyskland har imponerat stort i EM-turneringen. Joachim Löws lag har vunnit samtliga matcher i EM och därmed förlängt sin segersvit i tävlingsmatcher till hela 15 matcher, vilket är världsrekord. Tyskland har dessutom nätat i 20 matcher i svit.

Italien har däremot inte haft samma flyt. Italien har vunnit endast en av sina sju senaste matcher under ordinarie speltid och i EM har Cesare Prandellis lag snittat endast ett mål per match. Det som talar för Italien i kväll är lagets fina statistik mot Tyskland. Italien och Tyskland har mötts sju gånger i EM eller VM-slutspel och Italien har inte förlorat en enda av dessa matcher. Senast det begav sig var i VM 2006 då Italien vann med 2-0 tack vare mål i förlängningen av Fabio Grosso och Alessandro del Piero.

Italien vann också över Tyskland i VM-finalen 1982.

Båda lagen har en del skadebekymmer inför kvällens drabbning. Tysklands innermittfältare Bastian Schweinsteiger lider av en lindrig vristskada medan Italien har nyckelspelare som Daniele de Rossi, Ignazio Abate och Giorgio Chiellini småskadade.

Semifinalen mellan Italien och Tyskland sparkar i gång klockan 21.45 och sändningen på TV2, YLE HD samt Arenan inleds klockan 21.25.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport