Hoppa till huvudinnehåll

Granbarkborren på frammarsch i Östnyland

Bild: YLE/ Bettina Aspfors granbarborrefälla

Granbarkborren håller på att bli ett stort problem i de ösntyländska skogarna. För att kartlägga förekomsten har ett forskningsprojekt kört igång där man har placerat ut fällor i skogen.

Fällorna töms av personal från Finlands skogscentral och de insamlade proverna skickas sedan vidare till Skogsforskningsinstitutet för analys.

Skador orsakade av granbarkborrar har blivit vanligare i Östra Nyland de senaste åren. Det beror bland annat på de varma somrarna, säger Karen Wiik-Portin, regiondirektör på Finlands skogscentral, Kustens regionenhet.

Wiik-Portin säger att det finns en stark oro för att granbarkborrarna ska öka kraftigt. Hon säger att det viktigaste nu skulle vara att sommaren blir kall och regnig, det skulle hejda spridningen av granbarkborrarna. Det är också viktigt att avverkat virke körs bort ur skogen så snabbt som möjligt, säger Karen Wiik-Portin.