Hoppa till huvudinnehåll

Show av Balotelli - Italien till final

Mario Balotelli
Mario Balotelli avgjorde för Italien. Mario Balotelli Bild: EPA / Marcus Brandt balotelli

Mario Balotelli stal showen då Italien tog sig till final i fotbolls-EM. Balotelli gjorde Italiens bägge mål då man vann över Tyskland med 2-1 i torsdagens semifinal.


Tyskland hade marscherat från seger till seger i turneringen och var storfavorit. Italien visade dock genast från avspark att man höll jämna steg med Tyskland. Den tyske mittbacken Mats Hummels fick matchens första målchans. Hummels aningen misslyckade skott efter en tysk hörna räddades dock av den italienska mittfältsdirigenten Andrea Pirlo vid mållinjen.

I den 20:e minuten var Hummels i fokus igen. Den här gången lurades han av Antonio Cassano utanför Tysklands straffområde med den påföljd att Cassano kunde servera ett perfekt inlägg till Balotelli. Manchester City-forwarden nickade bollen i mål från närhåll trots att han skuggades av Holger Badstuber.

Kvarten senare var det Ricardo Montolivo som stod för framspelningen. Montolivos passning friställde Balotelli då Tysklands offsidefälla misslyckades och Balotelli sköt in 2-0 med ett mäktigt skott från 20 meter.

I andra halvlek satsade Tyskland allt mer framåt men Italien hade inga större bekymmer att försvara sin ledning. Italien var i ett par repriser närmare 3-0 än Tyskland var att reducera. Claudio Marchisio sumpade ett par målchanser och inhopparen Antonio di Natale misslyckades också en gång i ett öppet läge.

På tilläggstid lyckades Tyskland reducera. Italiens högerback Federico Balzaretti rörde bollen med handen i straffområdet och Mesut Özil reducerade från straffpunkten.

Tyskland var dock aldrig nära att kvittera och därmed spelar Italien i EM-final för första gången på tolv år. Motståndare i finalen på söndagen är Spanien.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport