Hoppa till huvudinnehåll

Skejtare och snöplogar förstör offentliga konstverk

Det här är det mest utsatta offentliga konstverket i Helsingfors. Bild: Maja Ottelin/YLE kampens torg

Helsingfors stads offentliga konstverk utsätts för slitage i form av väder och vind men också olyckor och skadegörelse. Ett av de mest utsatta verken är Ernst Billgrens monument Mötesplatsen på Kampens torg.

Det är stadens konstmuseum som står för anskaffningarna och arkitekt Klas Fontell var med om att skaffa verket år 1998. Han upptäcker genast en detalj på konstverket Mötesplatsen som inte riktigt stämmer.

- Den här metalldelen fanns inte här ursprungligen, säger Fontell och pekar på en skena i metall som någon har skruvat fast på stenbänkens kant.

Antagligen har skateboardåkare kommit på idén att skydda stenläggningen och göra kanten smidigare för tricksande och åkande.

Staden planerar nu att ändra stenbeläggningen på Kampens torg för att den ska bli mindre lockande för skateboardåkare.

Kostar tusentals euro

- Det kostar tusentals euro varje år att reparera konstverk och monument. Det kan handla om sprickor i stenmonument eller byster som välts ner från piedestaler. Men det händer också att snöplogar kör omkull konstverk i staden, berättar Klas Fontell.

Monumentet Mötesplatsen i Kampen är ett av sorgebarnen i stadens offentliga konstsamlingar. Det är ett hus i tegel med detaljer i sten och metall, små bronsskulpturer och tre små bronskrukor som nu och då lossnar från sitt underlag. En gång försvann en av krukorna och man fick beställa en ny av konstnären. Men sådant är konstnärer vana vid när det gäller offentligt konst, menar Klas Fontell.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen