Hoppa till huvudinnehåll

Annan: Överenskommelse om Syrien

FN:s generalsekreterare Ban- Ki-moon, FN:s specialsändebud Kofi Annan och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov
Ban Ki-moon, Kofi Annan och Sergej Lavrov FN:s generalsekreterare Ban- Ki-moon, FN:s specialsändebud Kofi Annan och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI kofi annan

Vid det internationella mötet om Syrien i Genève har parterna enats om behovet av en övergångsregering, säger FN:s Syrien-sändebud Kofi Annan. Säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar har tillsammans EU och en grupp inbjudna länder diskuterat Syrienfrågan i dag.

Enligt Kofi Annan är utrikesministrarna ense om att representanter för den sittande regimen kan ingå i en övergångsregering.

Enligt det dokument som författades på mötet ska övergångsregeringen i Syrien bildas genom en ömsesidig överenskommelse, och inkludera både medlemmar från den sittande regeringen och oppositionen.

Men oppositionen i Syrien har ändå sagt att den inte går med på lösningar där medlemmar ur den sittande regimen får fortsätta vid makten. Hur det ska gå med den sittande presidenten Bashar al-Assad är fortfarande oklart. Vid mötet backade USA från sina krav på att Assad ska fråntas all makt och inte tillåtas leda en ny övergångsregering. Genom eftergiften hoppas man att Syriens viktigaste allierade, Ryssland, ska sätta större press på Syrien.

"Blodbadet måste upphöra"

Annan vädjade till både den syriska regimen och rebellerna att upphöra med våldsamheterna.

- Blodbadet måste upphöra. Det hårda arbetet börjar nu. Vi hoppas att alla i Syrien arbetar med oss så att dödandet kan upphöra, sade Annan.

- Jag är inte glad. Jag är ledsen över läget i Syrien, men överenskommelsen i dag är tillfredsställande, sade Annan.

Annan varnade tidigare i dag att konflikten kan sprida sig till andra närliggande länder.

Den 16 månader långa uppresningen i Syrien har krävt över 15 000 människoliv. Enligt människorättsaktivister dödades i dag över 50 människor på olika håll i Syrien. Största delen av dem uppges vara civila.

(AP, AFP)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes