Hoppa till huvudinnehåll

BBC: Vaccin mot tobak under utveckling

Enligt amerikanska forskare kan det ändå ta flera år innan vaccinet blir verklighet och kan användas av människor.

I framtiden kan rökare kanske bli kvitt sitt nikotinberoende med ett vaccin, rapporterar BBC. Enligt en forskningsrapport i tidskriften Science Translation Medicine, ska vaccinet innehålla motgift som förminskar det välbehag som hjärnan känner av nikotin.

Enligt amerikanska forskare tar det ännu år innan vaccinet kan testas på människor. Nyligen har vaccinet testats på möss, med lyckat resultat. Efter att ha fått vaccinet minskade mängden nikotin i hjärnan med 85 procent.

Ett vaccin mot nikotin har varit under utveckling i många år. Man har försökt utveckla liknande medel mot till exempel kokain.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes