Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike tillåter samkönade äktenskap

Par av samma kön på en bröllopstårta.
Par av samma kön på en bröllopstårta. Bild: Marius Talmo / SV / Wikimedia Commons homosexuella,samkönade äktenskap

Frankrikes socialistiska parti vann för två veckor sedan majoritet i parlamentsvalet. Det betyder att det konservativa partiet, som motsatt sig homoäktenskap, inte längre kan stoppa planerna att tillåta det.

Frankrikes nya socialistiska regering kommer att tillåta samkönade äktenskap och adoption till par av samma kön. Det meddelade Frankrikes nya statsminister Jean-Marc Ayrault i fredags.

Statsministerns besked tog också den förändrade allmänna attityden i Frankrike, ett land där majoriteten är katoliker.

President François Hollande, som är inne på sin tredje månad i ämbetet, lovade under sin valkampanj att tillåta äktenskap och adoptionsrätt för samkönade par. Hollande angav då ingen närmare tidsplan.

Hollandes socialistiska parti vann majoritet i parlamentsvalet för två veckor sedan. Därför kunde inte Frankrikes konservativa parti, som den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy representerade, motsätta sig en legalisering.

För närvarande kan samkönade par i Frankrike registrera sitt partnerskap, men inte ingå äktenskap. Bland EU-länderna är det lagligt för samkönade par att gifta sig i Danmark, Portugal, Spanien, Belgien, Holland och Sverige.

Läs också