Hoppa till huvudinnehåll

Spanien eller Italien?

Spanska fans, EURO2012
Spansk fest i kväll i Kiev? Spanska fans, EURO2012 Bild: EPA / Yuri Kotchetkov fotbolls-em

EM-turneringen i fotboll avslutas i kväll med finalen mellan Spanien och Italien. Spanien kan skriva sig in i historieböckerna - ifall Spanien tar EM-guld vinner man som första lag genom tiderna tre storturneringar i rad.

För exakt tre veckor sedan möttes lagen i gruppspelet. Matchen i Gdansk slutade oavgjort 1-1. Antonio di Natale förde Italien upp i ledning innan Cesc Fabregas kvitterade för Spanien.

Historiskt sett har Italien dominerat de inbördes matcherna. Italien har aldrig förlorat under ordinarie speltid mot Spanien i ett EM eller VM-slutspel. Spanien gav dock italienarna respass under förra EM-turneringen. Tack vare Iker Casillas räddningar vann Spanien över Italien efter straffläggning i kvartsfinalskedet av EM 2008.

Om Spaniens plats i finalen är väntad är Italiens framgångar mer otippade. För två år sedan åkte Italien som regerande världsmästare ur VM-turneringen efter gruppspelet. Detta trots att motståndarna bestod av Paraguay, Slovakien och Nya Zeeland. Efter den turneringen tvivlade lagkaptenen Gianluigi Buffon på att Italien ens skulle nå EM-slutspelet. Italiens förbundskapten Cesare Prandelli fick dock snabbt ordning på torpet efter VM-floppen. Under Prandellis ledning har Italien inte förlorat en enda tävlingsmatch.

Å andra sidan, är Spanien också i glödhet form. Senaste förlust i en tävlingsmatch för spanjorerna var den chockartade förlusten i VM-öppningen för två år sedan mot Schweiz. Under EM-turneringen har Spanien varit närmast omöjliga att slå hål på. Spaniens enda baklängesmål kom mot Italien i öppningsmatchen.

Finalen mellan Italien och Spanien sparkar i gång klockan 21.45. Sändningen på TV2, YLE HD och YLE Arenan inleds redan klockan 21.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport