Hoppa till huvudinnehåll

Spanien vann EM-guld

Spanien vann EM-guld 2012
Spanien krossade Italien i finalen. Spanien vann EM-guld 2012 Bild: EPA / Srdjan Suki fotbolls-em

Spanien skrev sig in i historieböckerna på söndagen. Spanien besegrade Italien med 4-0 i EM-finalen i fotboll och Vicente del Bosques landslag är därmed det första genom tiderna att vinna tre storturneringar i svit.


Segern i finalen var odiskutabel. Spanien spelade stundvis propagandafotboll i den första halvleken. Tidigare i turneringen hade Spanien kritiserats för att man inte spelade bollen i djupled, men i finalen gav spanjorerna svar på tal.

Ledningsmålet föll i den 14:e matchminuten. Andres Iniesta passade till Cesc Fàbregas som lyfte in bollen till David Silva framför Italiens mål. Silvas nick var utsökt och hittade det högra krysset.

Vänsterbacken Jordi Alba gjorde 2-0 i slutet av första halvleken. Albas räd längs med vänster kanten slutade i straffområdet där Xavi hittade honom med en fantastisk passning. Alba gjorde inget misstag då han var ensam med Italiens målvakt Gianluigi Buffon och därmed stod det 2-0 vid halvtid.

I inledningen av andra halvleken hade inhopparen Antonio di Natale ett par lägen att reducera men han sumpade bägge chanserna. Matchen avgjordes definitivt efter en timme då Thiago Motta skadade sig och bars ut på bår. Vid det skedet hade Italien redan gjort sina tre byten och man tvingades därmed avsluta matchen med decimerat manskap.

Det decimerade italienska laget orkade mot slutet av matchen inte längre stå upp mot Spanien. Under slutskedet gjorde Fernando Torres och Juan Mata var sitt mål och fastställde slutresultatet 4-0.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport