Hoppa till huvudinnehåll

Bråk om finansieringen av hästsportcentret

Trav
Trav Bild: YLE trav

Beslutsfattarna i Vasa och Korsholm har tagit semester, men diskussionerna kring hästsportcentret i Tölby-Vikby fortsätter bakom kulisserna. Det behövs 4,5 miljoner euro i tillägg till de 2,7 miljoner som var den planerade budgeten. Om den extra utgiften ska delas upp enligt antal invånare i kommunerna ska Vasa betala 75 procent och Korsholm 25 procent.

Joakim Strand Bild: YLE/Mira Myllyniemi joakim strand

- Från början hade Korsholm 54 procent och Vasa 46 procent. Lite konstigt känns det om Korsholm vägrar att föra projektet i mål på egen mark om inte grannen betalar 75 procent, säger Joakim Strand styrelseordförande för Samkommunen Vasaregionens idrottshallar.

Strand säger att många politiker i Vasa delar den här åsikten. Strand tror inte att fullmäktige i Vasa godkänner tilläggskostnaderna om fördelningen förblir 75/25.

Michael Luther Bild: YLE/Mira Myllyniemi michael luther

I Korsholm vill man inte kompromissa.
- Det finns inget intresse för travbanan i Korsholm. Vår uppgift är att se till att vi har en god service för våra invånare. Man kan inte förvänta sig att vi ska sätta stora summor i det här. Vi sköter vår andel om Vasa sköter sin, säger Michael Luther som är styrelseordförande i Korsholm.

Stig Beijar Bild: YLE/Mira Myllyniemi stig beijar

Men Stig Beijar, fullmäktigeledamot i Korsholm är villig att förhandla för att projektet ska framskrida.
- En del politiker tror att de kan få röster i kommunalvalet om de är emot det här projektet. Många tror att pengarna som satsas i hästsportcentret tas bort från något annat men så är det inte, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten