Hoppa till huvudinnehåll

Förvirring resultatet av kompromisser i EU

Teija Tiilikanen
Teija Tiilikanen Bild: Utrikespolitiska institutet utrikespolitiska institutet

- Parterna vill in i det sista hålla fast vid sin egen linje och det leder till olika tolkningar, kommenterar Teija Tiilikainen oklarheterna kring avtalet från det senaste EU-toppmötet.

Finland motsätter sig att den permanenta stabilitetsfonden ESM stödköper krisländernas statsobligationer, upprepade statsminister Jyrki Katainen (Saml) i går. Samtidigt säger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn att det är precis vad den permanenta krisfondens pengar kan användas till, för att krisländerna inte ska tvinga betala skyhöga räntor på sina lån.

- Den avgörande frågan är om beslutet att köpa krisländers statsobligationer kräver ett enhälligt beslut, eller om det räcker att majoriteten av länderna är överens, säger Teija Tiilikainen, direktör för Utrikespolitiska institutet.

Enligt Tiilikainen kommer medlemsländerna att slå fast frågan före semestrarna i Europa inleds i augusti.

Även Nederländerna protesterar mot att stabilitetsfonden ska köpa statsobligationer på sekundärmarknaden. Men inte ens tillsammans räcker Finlands och Nederländernas röster till för att stoppa ett beslut, om det blir majoritetsprincipen som gäller.

- Att konstant bli i en liten minoritet som motsätter sig stödåtgärderna är politisk tungt och kan ha konsekvenser för fortsättningen. Det börjar bli pinsamt för Finland beträffande stabilitetspolitiken, anser Tiilikainen.

Euroländernas finansministrar möts i början av nästa vecka.

Heidi Herrmann

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes