Hoppa till huvudinnehåll

Lång väntan för vård i Åbo och på Kimitoön

Dalsbruks hälsostation
Bara akuta fall vårdas på Kimitoön och i Åbo Dalsbruks hälsostation Bild: Yle/Tiina Grönroos dalsbruk

Vårdköerna förlängs ordentligt under sommaren då hälsocentralerna i Åbo och Kimitoön väljer att inte behandla icke-akuta fall under sommaren.

Men i Pargas ser läget däremot bättre ut. Ann-Helen Saarinen, som är biträdande vårdchef och är stationerad vid hälsostationen i Nagu säger att läkarsituationen har förbättrats i och med kommunsammanslagningen.

- I och med att Pargas anlitar en hel del läkare så har de också ett bättre nätverk. När Nagu var en egen kommun och behövde en vikarie för vår läkare då hon var ledig eller sjuk, så var det väldigt svårt att hitta en.

I Nagu är väntetiden för en icke-akut läkartid mellan en till tre veckor. Detsamma gäller i Korpo.

I Åbo eller i Kimitoön får de som inte har något akut besvär vänta till åtminstone augusti, men troligtvis ända till september för att få vård.

Hannele Kallio, som är överläkare vid Åbo stad, säger att det här är ett system som staden använt i flera år. Det innebär en viss rusning under hösten, men samtidigt är det nödvändigt för att få alla semestrar att gå ihop. Hon önskar ändå att patienterna skulle få veta att man under sommaren endast behandlar akuta fall. För tillfället ringer telefonen hela tiden.

- Vi har många patienter för tillfället och många ringer till tidsbeställningen. Det kan handla om 500 till 600 samtal per dag, säger Kallio.

Läs också