Hoppa till huvudinnehåll

von Swetlik lever vidare

Jonna Nyström målades av Swetlik - nu är dottern porträttlik
Jonna Nyström målades av von Swetlik - nu är dottern porträttlik. Jonna Nyström målades av Swetlik - nu är dottern porträttlik Bild: Yle/Monica Slotte georges von swetlik

Konstnären Georges von Swetliks 100-årsutställning är en av de stora konsthändelserna i Västnyland denna sommar. von Swetlik är född i St. Petersburg år 1912 och kom till Finland år 1923.


Idag hålls ett seminarium om von Swetlik och imorgon öppnar en utställning med hans konst i bygdegården i Tenala. Det är bildkonstnären och kuratorn Riggert Munsterhjelm som sammanställt utställningen.

I början 50-talet tillbringade Georges von Swetlik några år i Tenala. Sedan medlet av 60-talet bodde han i Pojo och på 70-talet i Tenala igen. I Snappertuna, som ju senare blev Ekenäs, byggde han sig ett stort ateljéhus som han flyttade in i år 1980. Därmed har han bott i nästan alla delar av det som idag är Raseborg.

Fåvitska jungfrur på Swetlik-tavla
Visa och fåvitska jungfrur Fåvitska jungfrur på Swetlik-tavla Bild: Yle/Monica Slotte georges von swetlik

von Swetlik trivdes i Västnyland och dog i Ekenäs år 1991. Han har lämnat starka spår i bygden och inte bara i form av konst, det är många som minns hans resliga gestalt och färgstarka personlighet och han målade mångas porträtt. Mest känd är han för temat "De visa och de fåvitska jungfrurna" från Bibeln.
Konstnärens dotter Maria avbildad av Swetlik
Porträtt av dottern Maria Munsterhjelm som barn Konstnärens dotter Maria avbildad av Swetlik Bild: Yle/Monica Slotte maria munsterhjelm

- För mig är ett liv med konsten så vanligt att jag har svårt att säga vad det innebär. Jag brukade sitta och rita tillsammans med honom som barn. Jag har svårt att tänka mig att leva utan att ha färger omkring mig. Han var en snäll pappa, berättar konstnärens dotter Maria Munsterhjelm.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland