Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund: Centern lider av trötthet

Professor Göran Djupsund
Professor Göran Djupsund Bild: Yle professor

Centern lider av trötthet efter många valförluster i rad, säger professor i statskunskap Göran Djupsund, som säger att det kan bli en utmaning för Centern att mobilisera fotfolket inför kommunalvalet.

En opinionsundersökning som HS publicerade i dag visar att Centern skulle tappa nästan 4 procentenheter i understöd om kommunalvalet hölls idag. Centern skulle få 16,4 procent av rösterna, medan partiet i det förra kommunalvalet fick 20,1. Kommunalvalet är av tradition viktigt för Centern, vars stöd är störst i glesbyggden.

- De försöker föra en oppositionspolitik i övergripande frågor, men i kommunalval hjälper det inte att vara mot EU-stöd, säger Göran Djupsund.

Djupsund menar att partiet lider av valtrötthet.

- Lyckas man ännu i den här nedförsbacken mobilisera och motivera fotfolket till stordåd? Jag gissar att det till och med kan gå sämre för Centern i kommunalvalet än vad de nationella siffrorna pekar på.

Enligt Djupsund är det Sannfinländarna som gynnas av att Centern går bakåt.
- Det kommer att gå bättre för Sannfinländarna än i det förra kommunalvalet. Högst sannolikt är det av Centern de äter mest röster.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes