Hoppa till huvudinnehåll

Rehn medlar mellan Finland och Italien

EU-kommissionär Olli Rehn tar sig an uppgiften som medlare i de ekonomifrågor som delar Italien och Finland, bland annat stödpaketen och räntor.

- Räntorna i Spanien och Italien har stigit som ett resultat politiska meningsskiljaktigheter som har lett till ökat misstroende på marknaden, säger EU-kommissionens viceordförande Olli Rehn.

Han säger också att det nu är viktigt att bygga broar mellan olika parter och att alla rättar sig i ledet vid dagens eurogruppsmöte, frågan är om man nu låter eurozonen att långsamt vittra sönder och till och med brista eller om man vidtar resoluta åtgärder.

Finlands finansminister Jutta Urpilainen sa till Kauppalehti i fredags att euron har varit bra för Finland, men att landet inte håller fast vid euron till vilket pris som helst och att Finland förbereder sig för alla scenarier. Igår beskyllde Italiens premiär- och finansminister Mario Monti ickenamngivna nordliga länder för att undergräva trovärdigheten i euroområdet.

Olli Rehn fick i dag vara brobyggare på riktigt. Först talade han med Monti och sedan med Urpilainen. Rehn vill inte berätta hur irriterad Monti hade varit på Finland, men såväl Rehn som Monti hade båda varit mycket oroade över den fortsatta turbulensen på penningmarknaderna, särskilt på obligationsmarknaden.

De höga räntorna för Italien och Spanien inverkar på realekonomin i de här länderna och försvårar en återhämtning. Det är oundvikligt att försöka stoppa den negativa spiralen och skapa en ny grund för euron.

- Dan Ekholm

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes