Hoppa till huvudinnehåll

EU: 30 miljarder till Spaniens banker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Bild: EPA/OLIVIER HOSLET eurogrupp

Hur fungerar lånen?

Låneauktion Auktion som en stat eller ett företag ordnar för att sälja sina skuldbrev på finansmarknaden och på så sätt få in kapital.

Låneprioritering Då man slår fast i vilken ordning lånen betalas tillbaka. Lånen utfärdade av den permanenta krisfonden har första låneprioritet.

Nedskrivning Att sänka en fordrings eller en förmögenhets värde i bokföringen så att värdet motsvarar det verkliga marknadsvärdet. Fordringen kan vara till exempel ett bostadslån som låntagaren inte klarar av att betala tillbaka, då noterar banken det obetalda lånet som förlust.

Obligationer Ett sätt för ett företag eller en stat att skaffa kapital genom att sälja skuldpapper.

Primärmarknad Stater auktionerar ut sina skuldebrev direkt till högst bjudande investerare. Detta sker för att staten ska få in kapital.

Sekundärmarknad På sekundärmarknaden köper och säljer investerare skuldebrev. En stor efterfrågan sänker räntan på ett skuldebrev. Tanken är att den Europeiska krisfonden kan sänka räntan för länder som är i knipa genom att köpa en stor mängd skuldebrev på sekundärmarknaden. Krisfondens ingripande är ändå ingen garanti för att räntorna förblir låga.

Skräplån Ett lån med stora risker och därför också har en hög ränta.

Mera information hittar du här!

Euroländernas finansministrar beslöt att bevilja Spaniens banker 30 miljarder euro, kanske redan i slutet av månaden.

Den så kallade eurogruppen höll sitt toppmöte till klockan två i natt, för att försöka få rätsida på i synnerhet Spaniens ekonomi.

EU-länderna är beredda att ge Spanien ett lån på 30 miljarder euro. Lånet kommer att användas för att stöda de mest skuldtyngda bankerna och kan fullt beviljas redan i slutet av juli. Lånetiden är 12,5 år.

Samtidigt beslöt euroländerna att tidsfristen för när Spanien måste få ner sitt budgetunderskott till EU:s gräns på tre procent förlängas från år 2013 till år 2014, Spaniens ekonomi är så pass illa ute nu.

På samma möte omvaldes eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker till sin post. Juncker skulle egentligen sluta som ordförande den 17:e juli. Han har suttit på posten sedan år 2005.

Att hitta en ersättare till Juncker hade blivit en svår uppgift, men Juncker gick till sist med på att sitta en halv månad till.

Europabörsens generalindex steg en aning i morse, efter fler dagars taktfast nedförsbacke. Man antar att resultatet av gårdagens möte ligger bakom stigningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes