Hoppa till huvudinnehåll

Avfallsförbränningen utvidgas enligt planerna

sopbilen kommer för att hämta soperna
sopbilen kommer för att hämta soperna Bild: YLE/Rolf Granqvist sophämtning

Tack vare alla planerade kraftverk kommer Finland att uppnå sitt mål att utvinna energi ur 30 procent av allt kommunalt avfall. Storsatsningarna i bland annat Vanda, Korsholm och Uleåborg ger resultat.

I dagsläget går 20 procent av allt kommunalt avfall till energiåtervinning. Inom några år ska den siffran stiga till 30 procent och Helena Dahlbo vid Finlands miljöcentral säger att det kommer att lyckas.

Enligt Finlands avfallsplan får bara 20 procent av allt kommunalt avfall hamna på soptippen år 2016. 30 procent ska energiåtervinnas och resten ska materialåtervinnas.

Dahlbo säger den stora utmaningen i framtiden ligger i materialåtervinningen. Hon säger att det har visat sig vara ännu bättre att återvinna materialet ur avfall än att bränna det till energi och därför måste man satsa ännu mera på den här biten.

I Finland deponeras fortfarande hela 45 procent av det kommunala avfallet. Plasten är en stor bov i dramat och Dahlbo säger att och sorteringen måste bli bättre framtiden.

Finland har en bit kvar innan avfallsåtervinningen är på samma nivå som i till exempel Holland och Danmark.

- Men i länder som Rumänien, Grekland och Spanien återvinner man nästan inget så vi placerar oss någonstans i mitten, säger Dahlbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes