Hoppa till huvudinnehåll

Fakta och underhållning härskar i tv:n

TV-apparater.
TV-apparater. Bild: Yle flatscreen

Det är tre typer av program som dominerar tv-utbudet: fakta, underhållning och utländsk fiktion. Mängden faktaprogram har fördubblats på några år samtidigt som gränsen mellan fakta och underhållning har blivit allt suddigare.

Den klart största programtypen i fjol var fakta som stod för 40 procent av programmen på de finländska gratiskanalerna. Den näst största programtypen var underhållning med 23 procent och på tredje plats kom utländsk fiktion med 18 procent, visar en utredning som Kommunikationsministeriet har gjort.

Jämfört med 2007 har utbudet på faktaprogram nästan fördubblats. Mängden underhållning har däremot ökat med endast tre procentenheter.

Det är i synnerhet idrottsprogram som förlorat andelar i programutbudet. Sportens andel har minskat från elva procent 2010 till två procent. Orsaken är att utbudet numera finns på betalkanalerna.

Samtidigt har det blivit svårare att klassificera fakta- och underhållningsprogram. Faktaprogrammen börjar i allt större grad påminna om underhållning och också underhållningsprogrammen har fått drag av faktaprogram.

En ny programtyp har alltså vuxit fram, så kallad faktaunderhållning. Den här typen av program har blivit allt vanligare i synnerhet på de kommersiella kanalerna.

I utredningen deltog TV1, TV2, FST5, Teema, MTV3, Subtv, Fyran, JIM, Liv, The Voice, TV Viisi och SuomiTV. Tillsammans står kanalerna för över 168 timmar program dagligen.

Läs också