Hoppa till huvudinnehåll

FT: Urpilainens vallöften ligger bakom

Jutta Urpilainen på torget i Joensuu 29.05.10
Jutta Urpilainen på torget i Joensuu 29.05.10 Bild: Yle socialdemokraternas ordförande

Den inflytelserika tidningen Financial Times försöker i dag förklara varför Finland har en så tuff inställning till hanteringen av eurokrisen.

Finland gjorde obligationsmarknaden nervös förra veckan efter att landet hotade att blockera en överenskommelse om att låta krisfonden stödköpa italienska och spanska obligationer på sekundärmarknaden, skriver tidningen.

Finlands tuffa linje mot Europa beror på socialdemokraternas partiledare Jutta Urpilainen. Hon tog en hårdare inställning för att vinna tillbaka arbetarväljare från det populistiska antieuropeiska partiet Sannfinländarna som rakade i höjden i opinionsmätningarna inför valet i fjol, skriver FT.

- Finansministern gav löften som det nu är svårt att ta tillbaka. Det här är den största orsaken till att Finland har haft en så avvikande åsikt i Europa på sistone, säger Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi till Financial Times.

Tidningen skriver också att den proeuropeiska statsministern Katainen bara har ett litet manöverutrymme på grund av behovet att hålla ihop en spretig sexpartikoalition.

- För att koalitionen ska kunna arbeta måste det finnas en hög grad av kompromissvilja mellan den mera antieuropeiska fraktionen och den proeuropeiska huvudfåran, där politiken formas kring en proeuropeisk inställning men försedd med förbehåll, säger Lauri Karvonen vid Åbo Akademi.

Förhållandet mellan statsministern och finansministern har förbättrats betydligt sedan regeringen bildades, insisterar personer i deras närhet. Däremot är Katainen fortsatt frustrerad. Som Urpilainens föregångare på finansministerposten spelade han en central roll i att mejsla fram kompromisser i eurozonen. Nu har han blivit ett hinder (i Europa).

- På sistone har det varit: nej, nej, nej, säger en källa nära Katainen till Financial Times.

Tidningen hänvisar till opinionsmätningar som tankesmedjan Näringslivets delegation EVA har gjort och som visar att 54 procent av finländarna anser att Finland är för överseende i förhållande till krisande euroländer.

Europaminister Alexander Stubb försöker bortförklara den finländska skepticismen.

- För mig är det proeuropeiskt att följa reglerna och att vägra att bära skulden för att man har följt reglerna. För oss är det en fråga om rättvisa, säger Stubb i intervjun för Financial Times..

Dan Ekholm
Bryssel

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi