Hoppa till huvudinnehåll

FN: Tunga vapen användes mot civila i syrisk massakerby

Den syriska byn Tremseh attackerades med tunga vapen, bekräftar ledaren för FN-observatörsgruppen, den norska generalen Robert Mood. Byn har också angripits med stridshelikoptrar. Det strider mot de syriska löftena om att försöka hindra att ett inbördeskrig bryter ut.

Observatörerna var i byn för att utreda uppgifterna om en massaker där i torsdags. Observatörerna talade med bybor och besökte olika områden i Tremseh som hade drygt 10 000 invånare före attacken i torsdags. Enligt oppositionen har byborna som överlevde attacken flytt sina hem.

General Robert Mood Bild: AFP/Lehtikuva norsk general

Syriska oppositionsgrupper hävdar att över 200 sunnimuslimer dödades av armén och regeringstrogna milismän från grannbyar. Om siffran stämmer skulle det vara frågan om det kanske värsta blodbadet sedan uppresningen mot president Bashar al-Assad började.

Den syriska regeringen har däremot hävdat att ett femtiotal bybor dödades av väpnade terrorister innan armén kom till undsättning.

Användningen av artilleri och helikoptrar skulle ändå tyda på att det är den syriska armén som utförde attacken.

FN:s sändebud till Syrien Kofi Annan riktar hård kritik mot den syriska regimen. Enligt Annan bryter Syrien mot sina löften om att sluta använda tunga vapen i bosättningscentrum.

Också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömer våldet. Han befarar att massakrerna kommer att fortsätta om FN:s säkerhetsråd inte snabbt vidtar åtgärder.

Enligt nyhetsbyrån AFP har syriska regeringsstyrkor också attackerat byn Khirbet Ghazaleh i landets södra del. Oppositionskällor säger att stridshelikoptrar var med i attacken och att soldaterna antände hus i byn.

(Reuters, BBC, AP, AFP)

Läs också: Ban Ki-moon befarar fler blodbad i Syrien

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes