Hoppa till huvudinnehåll

Ryska ungdomar lär sig engelska i Pjukala

Johanna Andtsjö lär ut engelska i Pjukala. Bild: Yle/Nicke Packalén johanna andtsjö

Drygt 40 ryska ungdomar är för närvarande samlade på folkhögskolan i Pjukala i Pargas för att gå en kurs i engelska. Kursen arrangeras av Axxell och kursdeltagarna är mellan 10 och 25 år gamla.

Bussen som ungdomarna och deras ledare har kommit med startade i S:t Petersburg, men deltagarna kommer från olika håll i Ryssland. De ryska ungdomarna är alltså beredda att resa en lång väg för att ta del i kursen.

- En orsak är säkert att Finland är känt för att ha bra lärare och ett bra skolsystem, säger Johanna Andtsjö, som är en av lärarna. Vi kan också bra engelska här i Finland och det vill de ta del av. Det blir också betydligt dyrare att resa till exempel till Storbritannien.

Dessutom får ungdomarna komma ut i världen och ta del av en annan kultur.

Rysslandsföretagaren Anna Franzén bidrar till kursen genom att bland annat berätta om Svenskfinland och samtidigt lära ungdomarna lite svenska. Eftersom hon behärskar ryska kan hon förmedla en hel del kunskap till de ryska gästerna.

- De får höra om historia och om svenskan i Finland och det är nytt för de flesta, säger Anna Franzén.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland