Hoppa till huvudinnehåll

Städregler i Raseborg ska tas med en nypa salt

Rektor Martin Kevin i Höjdens skola.
Rektor Martin Kevin är nöjd med städningen i Höjdens skola i Tenala. Rektor Martin Kevin i Höjdens skola. Bild: Yle/Robin Lindberg kevin martin

Raseborgs stad kan visa att man sparar pengar med de nya städdirektiven. Men arbetet har blivit stressigare, och vissa ställen kan bli ostädade, säger städare. Enligt städchefen ska man inte stirra sig blind på direktiven.

Tanken är att stadens alla omkring etthundra städare ska ha lika stor arbetsbörda - och man har räknat ut hur lång tid det ska få ta att städa de olika rummen.

Raseborgs stad visar upp fina siffror eftersom de nya städmetoderna drar ner på städtimmarna per vecka med nästan 300. Staden sparar pengar och räknar med 7,7 årsverken mindre i och med de nya städdirektiven.

Kan bli ostädat

Rut Hellberg, som städar bland annat i Pojo bibliotek, ansåg i höstas att systemet verkar bra - men nu med facit på hand, är hon inte lika nöjd längre.

- Det blev nog mera stressigt att hinna få det gjort.

Enligt Hellberg kan det bli ostädat på vissa ställen.

Rädd för repressalier

En stadsanställd i Raseborg vägrade att gå med på intervju om hur det ligger till med städandet - av rädsla för att råka illa ut.

Även nöjda anställda

Men inte alla är missnöjda. Yle Västnyland har ringt upp fyra nöjda administrativa daghemsföreståndare - de är nöjda med hur daghemmen städas. Till exempel Janet Zweigberg, som ansvarar för bland annat Sandbo daghem i Karis, säger att det blir lika bla städat som förut - och hon har inte heller hört något missnöje från städarnas sida över de nya städreglerna.

Martin Kevin är rektor för Höjdens skola i Tenala. Där lyckas städarna nog hålla lika rent som tidigare.

Enligt Kevin löper samarbetet mellan städarna bra - och också samarbetet mellan städarna och skolans personal. Städarna i Höjdens skola ville ändå inte ställa upp på någon intervju.

Städreglerna kan inte följas bokstavligt

Städreglerna är nog uppgjorda på ett sådant vis att det inte går att följa dem alltför bokstavligt.

- Hur lång tid det får ta att städa rum är en teoretisk beräkning. Hur det fungerar i praktiken i en skolvardag med raster, lektioner och lediga lokaliteter måste anpassas till den verklighet man lever i.

Möjligt att ändra på saker

Camilla Flinck är städchef i Raseborgs stad. Hon berättar att det nya städsättet har en uppföljningstid på minst ett år, och saker och ting kan ändras om det inte fungerar.

Intern Service i Raseborg håller kontakt med dem som använder stadens hus - och med städarna.
Enligt Flinck har många städare valt att jobba tidigare morgnar, eftersom de då får städa i fred.

Överlag verkar städarna någorlunda nöjda, men om det har funnits problem, har vi tagit i dem med detsamma, säger städchefen Camilla Flinck.

När hon hör om den missnöjda städaren i Pojo bibliotek säger hon att hon ska ta tag i saken.
Det gäller att kolla om metoderna ska ändras eller om städaren behöver få mer tid på sig att städa.

Lika rent som förut

Det att staden sparar pengar med det nya städsättet får ingalunda leda till att det blir smutsigare än förut.
Enligt Flinck ska det vara lika rent och fint som förut - och inte ska något papper blint styra verksamheten, utan visst är det flexibilitet som gäller.

Läs också