Hoppa till huvudinnehåll

Inbrottstjuvar följer med Facebook

facebook i parken
facebook i parken Bild: Andreas Karlsson facebook

Under sommaren sker ungefär dubbelt så många inbrott som under vintern och många inbrottstjuvar utnyttjar sociala medier för att ta reda på vilka hem som står tomma. Nu har försäkringsbolag i bland annat Danmark och Storbritannien gjort om sina villkor - du får mindre ersättning vid ett inbrott om du har skrivit ut på nätet att du är bortrest.

I Finland är detta inte ännu aktuellt, men försäkringsbolagen varnar för att fylla Facebook med semesteruppdateringar. Statusuppdateringar om att man är bortrest i kombination med hemadress eller hemort kan i värsta fall få inbrottstjuvarna att slå till i just ditt hem.

Det här har lett till att bland annat danska och brittiska försäkringsbolag har skrivit om sina ersättningsvillkor - du får mindre pengar vid ett inbrott om du har skrivit ut eller lagt upp bilder som berättar att du inte är hemma.

Enligt Nina Kåla på försäkringsbolaget Fennia är det här inte aktuellt i Finland, trots att inbrottstjuvarna utnyttjar samma taktik här.

- Personligen tror jag att fler inbrott har skett för att folk skrivit att de är på stugan eller i Thailand. Då är det ju lätt för någon att undersöka hemmet och ta sig in.

Ett problem är hur försäkringsbolagen ska kunna övervaka om och vad någon som drabbats av ett inbrott har lagt upp på sociala medier.

- Hur kan vi bevisa att tjuven som vi eventuellt inte ens får fast har fått informationen via Facebook?

Men också i Finland blir försäkringsbolagens ersättningsvillkor hela tiden strängare. Trots att det här inte är aktuellt just nu vet man inte vad som kommer att skrivas in i framtiden.

- Dessutom innebär ett inbrott alltid en massa besvär som kanske inte kan ersättas med pengar. Varför vara så dum att man offentliggör för alla att ens lägenhet är obevakad, säger Kåla.

Av Johanna Modig

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes