Hoppa till huvudinnehåll

"ÅA:s höga antagningsprocent beror på språket"

Bild på Åbo Akademis huvudbyggnad.
Bild på Åbo Akademis huvudbyggnad. Bild: YLE/Åboland åbo akademi

Trots att det enligt statistiken var betydligt lättare att komma in till Åbo Akademi jämfört med andra universitet och högskolor, är sanningen inte riktigt så enkel. Enligt ledande studiekoordinator Harriet Kurtén är språket orsaken till den höga antagningsprocenten.

- Eftersom Åbo Akademi är det enda universitetet med ett brett utbud på svenska är det många svenskspråkiga sökanden som bara söker hit. Trots att de söker till olika ämnen syns de ändå bara som en sökande i statistiken, säger Kurtén.

På finskt håll däremot är utbudet mycket större, och samma ämne erbjuds ofta på flera universitet. Där är det vanligt att samma person söker till flera olika ställen - och då syns en och samma person i flera universitets statistik.

Det är alltså inte så enkelt att komma in till Åbo Akademi som statistiken kanske låter ge sken av. Antalet sökande har ökat betydligt under de senaste åren. Som lägst har universitetet haft 1 800 sökande, medan man i år hade 2 650 sökande.

Av alla sökande antogs 44 procent till Åbo Akademi. Som jämförelse antogs 10 procent till Tammerfors universitet, 17 procent till Helsingfors universitet och 22 procent till Svenska handelshögskolan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes