Hoppa till huvudinnehåll

Flyghavren senare än vanligt

Flyghavre på en åker
Flyghavren sticker upp ovanför resten av axen på åkern. Flyghavre på en åker Bild: Yle/Sune Bergström havreåker

Liksom den övriga skörden i östra Nyland, är också flyghavren lite senare än vanligt. Det beror troligtvis på den sena sådden.

Beroende på vädret kan flyghavren däremot börja dyka upp lite varstans nästa vecka. Vid den här tiden lönar det sig också för jordbrukare att kontrollera sina åkrar, fastän flyghavre inte tidigare skulle ha förekommit på dem.

Det är svårt att se skillnad på flyghavre och vanligt havre. Men flyghavren sticker oftast upp ovanför de övriga axen på åkern, och dessutom är den vanliga havreplantan lite tätare och mindre spretig än flyghavren. Lättast är det att få syn på dem sent på kvällen då man tittar ut över åkrarna mot ljuset med till exempel en kikare.

Hittar man flyghavre måste man vandra över skiftena och manuellt rensa bort flyghavren med jämna mellanrum. Hela plantan ska dras upp och placeras i en stark, hel sopsäck, som man sedan förstör genom att exempelvis bränna upp dem.

Enligt jordbrukare Mikael Nygård i Liljendal måste den som råkar ut för flyghavre vara väldigt noggrann.
- Om man missar någonting och flyghavren kommer med i tröskan, syns det som en mycket större fläck nästa år. Om man inte märker flyghavren och sprider smittan ytterligare så har man verkligen problem.

Läs också