Hoppa till huvudinnehåll

Soini: De skuldsatta bestämmer tidtabellen

Soini stöder inte avtalet Bild: Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto lehtikuva

Debatten om det spanska stödet har börjat i riksdagen. Statsminister Jyrki Katainen (Saml) öppnade debatten med att medge att en del finländare är utleda på skuldkrisen. Katainen beklagade också att riksdagsledamöterna fick dokumenten om krisstödet till Spanien i ett så sent skede.

Riksdagsledamöterna har fått bekanta sig med regeringens 13 sidor långa förslag på förhand, och de har också fått tillgång till delar av det faktiska avtalet.

Katainen krävde att oppositionen ger en uppskattning på vad som händer ifall Spanien inte beviljas lånet. Katainen bad om förståelse för de euroländer som har det svårt och sedan vädjade han till riksdagen att godkänna avtalet.

- Det är viktigt att vi kan fatta beslut nu när det är tid att fatta dem, sade Katainen i plenum.

Soini kritisk

Oppositionen riktar hård kritik mot det spanska bankstödet.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini sade under debatten i riksdagen att om man nu stöder bankerna direkt i stället för den spanska staten öppnar man dörren för stöd till banker i andra länder.

Soini förargade sig också över att Sannfinländarna fick tillgång till hela avtalet först i morse. Alla euroländer borde fatta beslut i frågan senast i morgon.

Soini frågade var annanstans den skuldsatta bestämmer tidtabellen för betalaren.

Både Soini och det andra oppositionspartiet Centerns ordförande Juha Sipilä föreslog misstroendevotum för regeringen.

Stora utskottet hörde Urpilainen

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) hördes tidigare i dag av stora utskottet, där hon klargjorde för säkerheterna och programmets detaljer.

- Vi konstaterade tillsammans att tidtabellen är utmanande, men det är den för alla andra länder också, sade hon efter mötet.

Enligt lag måste stora utskottet godkänna rapporten för att Finland ska kunna delta i säkerheterna till Spanien.

Den tyska förbundsdagen behandlar stödet till Spanien i dag, och i Nederländerna behandlades frågan redan för en vecka sedan. I Finland ska riksdagen behandla ärendet i dag medan omröstningen sker i morgon.

- Vi siktar på att ett beslut har fattats i alla medlemsländer i morgon, sade Urpilainen.

Det är första gången på 50 år som riksdagen sammanträder under sommarlovet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes