Hoppa till huvudinnehåll

Sjösättningen av Viking Grace närmar sig

Bild: Yle/Lotta Sundström viking grace

Enligt kapten Henrik Grönvik kommer tidtabellen att hålla och sjösättningen äga rum den 10 augusti.

-Vi är redo för sjösättningen och allt ser bra ut, säger Grönvik.

Vid tid för sjösättning kommer skrovet och överbyggnaden vara intakta och fartyget flyttas ut ur dockan. Vid kajen fortsätter sedan arbetet med inredning och utrustning.

Viking Grace ska bli rederiets miljövänligaste fartyg. Det mest betydande för miljön är att fartyget kommer att drivas på LNG, flytande naturgas.

-LNG är ett mycket rent bränsle. Koldioxid- och kväveutsläppen minskar rejält, svavel- och partikelutsläpp minimeras till nästan noll, berättar Grönvik.

Bildkälla: Lotta Sundström
Bildkälla: Lotta Sundström

Hänsyn till miljön märks inte bara i val av drivmedel. Skrovet har enligt Grönvik en form som ska ge upphov till mindre svallvågor än konventionella fartyg i samma storlek. Skrovformen ska också göra motståndet mindre och på så sätt minska åtgången på bränsle. Därutöver har man bland annat fäst uppmärksamhet vid att sänka bullernivån ombord på fartyget.

Den intresserade har kunnat följa med byggandet av Viking Grace på fartygets hemsida och på Facebook. Dessa kanaler har också utnyttjats för att få respons på verksamheten som planeras ombord.

-Många kunder har kommit med bra idéer och det värdesätter vi, säger kryssningsvärden Johanna Molin. Det har redan kommit in flera förslag som ska förverkligas.

Viking Grace sätts i trafik efter årsskiftet. Fartyget kommer att trafikera mellan Åbo och Stockholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland