Hoppa till huvudinnehåll

Olkiluoto 3 bringar miljardförluster

Bild: Industrins Kraft reaktorbygge

Förseningen av kärnkraftverket Olkiluoto 3 som fortfarande håller på att byggas, kommer troligtvis att bringa förluster på 1,5 miljarder euro till Industrins Kraft.

Förlusterna kommer i huvudsak att orsakas av den uteblivna försäljningen av el. Också återbetalningstiden för kraftverket blir flera år längre.

Bygget av den tredje reaktorn vid Olkiluoto inleddes år 2005 och skulle stå klar 2009, men bygget försenades. Nu talar man om år 2015, eftersom kärnkraftsbygget mött många motgångar. Det är franska Areva som sköter bygget av kraftverket. Även tyska Siemens var inblandad i byggandet av reaktorn, men hoppade av då problemen började eskalera.

- Olkiluoto 3 har samma problem som den som bygger ett egnahemshus. Om huset inte blir klart i tid, måste man betala pengar till banken. Troligtvis måste Industrins Kraft betala 200 - 300 miljoner euro om året i amorteringar och räntor, tror Esa Vakkilainen som är professor vid det tekniska universitetet i Villmanstand.

En försening på sex år skulle då kosta 1,2 - 1,8 miljarder euro. Industrins Kraft har inte kommenterat kostnaderna för förseningen.

Svår tvist med byggaren Areva

Enligt Vakkilainen kostar varje oanvänd megawatt-timme ungefär 19 euro för Industrins Kraft. Summan är ungefär densamma som IK:s delägare betalar för elen från bolagets gamla kärnkraftverk.
Självkostnadspriset för Olkiluoto 3:s el kommer antagligen att vara dubbelt högre.

TVO uppskattar att Olkiluoto 3 kommer att vara i bruk i 60 år. I sin byggnadsansökning uppskattade IK att bygget kommer att kosta 3 miljarder euro och att återbetalningstiden skulle vara 12 år. Det här kommer inte att räcka till under några omständigheter.
- Återbetalningstiden blir nog snarare närmare fem år längre, säger Vakkilainen.

IK kan ändå slippa betala största delen, om bolaget vinner den rättstvist som nu är på gång med Areva gällande vem som ska betala förseningarna. Vem som vinner tvisten får man troligtvis veta först om flera år. Areva har krävt 1,9 miljarder euro av IK och IK kräver i sin tur 1,5 miljarder av Areva.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes