Hoppa till huvudinnehåll

Maten smakar

Bild: YLE/Stina Sirén valpbloggen

Det är som om Trixi hade hört och förstått att veterinären konstaterade att hon är dräktig för samma dag återkommer aptiten. Efter att ha rynkat på nosen åt i stort sett allt i två veckor smakar nu i stort sett allt. Till exempel lönar det sig att kolla om det finns några goda rester på kärlen i diskmaskinen.

Matkoppen blir tom alla dagar och allt möjligt annat som jag i små bitar sticker åt henne går ocskå åt, som tomat, gurka, nektarin, jordgubbar. Jag kommer också på att det säkert nu är klokt att ge maten i två repriser, en gång på morgonen och en på kvällen. Valparna tar säkert plats så det börjar väl vara svårt rent fysiskt att äta mycket på en gång. Dumma jag! Det borde jag ju ha förstått.

Ute äter Trixi gärna gräs. Det är inget problem egentligen eftersom hon i regel genast spyr upp det och det sker ute, inte på mattan inne. Men då hon en kväll plötsligt och i förbifarten slukade en liten vit svamp blev jag smått nervös. Jag förstod sedan, efter studium av de kvarvarande svamparna att det var en äggsvamp, den är ju ätlig, tydligen också enligt Trixi.

Det värsta Trixi har satt i sig är ändå en prilla som min son nog hade haft i kinden två timmar - rätt urlakad alltså - och som han hade spottat ut på gården på landet. Vips var prillan inne i munnen och vips var den svald innan någon hann reagera. Vi avvaktade om hon skulle behöva föras till veterinären eller åtminstone kasta upp, men det gjorde hon inte! Mage av stål.

När krisen väl var över skämtade vi om att valparna föds med abstinensbesvär och måste förses med nikotinplåster.

- Så inget mer nikotin nu, Trixi! Okej?

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö