Hoppa till huvudinnehåll

Spanska räntor stiger

Det blir allt dyrare för Spanien att skaffa lån från finansmarknaden. Räntan på tioåriga spanska statsobligationer steg i dag till rekordhöga 7,5 procent från 7,2 procent i fredags.

Den allt dyrare räntan för Spanien är ett tecken på att placerarnas förtroende för den spanska ekonomin sviktar. En ränta på över 7 procent anses vara ohållbar i längden för stater som behöver finansiering.

- Om de gamla tecknen stämmer, det vill säga då räntan på de tioåriga obligationerna går över den här nivån och så här mycket oro råder, är ett stödpaket på kommande. Spanien är ändå ett betydligt större land än de övriga som har sökt krislån och därför har man också försökt hitta andra lösningar. I dagens läge är risken ändå betydande att Spanien också kommer att behöva nödlån, säger Pasi Kuoppamäki, chefsekonom vid Sampo Bank.

Spaniens BNP krymper

Färsk statistik visar att den spanska ekonomin fortsätter att krympa. Bruttonationalprodukten sjönk enligt den spanska centralbanken med 0,4 procent under årets andra kvartal jämfört med första kvartalet. Orsaken är enligt banken att spanjorerna drog ner på konsumtionen. Under första kvartalet backade BNP med 0,3 procent.

Samtidigt har oron för att Spanien ska behöva ett fullskaligt internationellt räddningspaket lett till att euron sjunkit i förhållande till andra valutor. I morse sjönk euron till sin lägsta nivå på nio och ett halvt år i förhållande till den norska kronan. Jämfört med japanska jenen sjönk euron till sin lägsta nivå på nästan tolv år.

Enligt Kuoppamäki borde pengarna i EU:s krisfonder räcka till för att stöda Spanien, men sedan börjar det vara slut.

- Förutom Spanien räcker alltså pengarna till ett litet land i stil Cypern. Om till exempel Italien faller krävs helt nya lösningar, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi