Hoppa till huvudinnehåll

Stella Hagelstam tävlar i unghäst-VM

Stella Hagelstam med unghästen Sandoz Sil 2012.
Stella Hagelstam tillsammans med hästen Sandoz Sil som ska tävla i Verden. Stella Hagelstam med unghästen Sandoz Sil 2012. Bild: Yle/Hanna Othman Stella Hagelstam,boe gård

Tävlingsryttare Stella Hagelstam från Boe gård i Borgå deltar i början av augusti i unghäst-VM i Verden, Tyskland. I tävlingen rider hon på två hingstar på fem år och sex år, och trots att hon siktar på final i tävlingarna, säger hon att det är svårt att veta hur unga hästar reagerar i tävlingssituationer.

Om en häst klarar sig bra i unghäst-VM säger det att den är lovande för framtiden. Med hästar vet man ändå aldrig precis hur det kommer att bli, så en häst som klarar sig som fem- eller sexårig blir kanske aldrig den bästa Grand prix-hästen. Det finns dessutom mycket ljud och ljus på tvlingarna som kan skrämma hästarna, vilket kan inverka på prestationen.

Från Finland deltar endast tre hästar i tävlingen, av vilka två är Hagelstams. Hästen New Hill Rossellini är en stor femåring som är lite staplig i takten, men har en god ridbarhet och stark samarbetsvilja. Sandoz Sil har Hagelstam haft redan i några år, och hon säger att han gjort stora framsteg.

Stella Hagelstan säger att det är ett långsamt jobb att arbeta med hästar. Man måste vara långsynt, och inte bara satsa på att få en Grand prix vinnare, utan det gäller att ha små mål där emellan också. Dressyr är en livsstil, och det är en njutning att se hästarna göra framsteg.

Hagelstam har för stunden 16 hästar i träning på Boe gård. Alla är inte hennes utan en del är ridelevers hästar som hon hjälper träna. Bland annat har hon två sjuåriga ston som lär vara riktiga framtidslöften.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland