Hoppa till huvudinnehåll

EU-källa: Grekland klarar inte av sin lånebörda

Ett grekiskt euromynt med bild av en uggla.
Ett grekiskt euromynt med bild av en uggla. Bild: Jens Buettner / EPA euro,grekland

Grekland kommer inte klara av att betala sina nya lån, uppskattar EU-representanter som är på besök i Grekland, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Inspektörer från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden befinner sig som bäst i Grekland för att gå igenom landets ekonomiska situation.

- Grekland har spårat ut helt, säger en anonym EU-tjänsteman till Reuters.

Reuters EU-källor tror att den så kallade trojkan kommer att komma till slutsatsen att Grekland inte kunnat genomföra sitt sparprogram enligt planerna.

Detta skulle innebära att Grekland än en gång skulle tvingas vända sig till Europeiska centralbanken och euroländerna för att få lånebördan till en skälig nivå. ECB och euroländerna är ändå mycket motvilliga att ge Grekland ytterligare stöd.

"Gemensamt" pressmeddelande väcker förundran

Tidigare i dag meddelade den spanska regeringen att Spanien, Frankrike och Italien utarbetat ett gemensamt ställningstagande om att de beslut som fattades på EU-toppmötet i juni ska verkställas i snabb takt.

På EU-mötet fattades bland annat beslut om vilka metoder som ska användas för att stöda bankerna och den ekonomiska tillväxten.

Som situationen är nu, verkställs besluten oroväckande långsamt, står det i pressmeddelandet.

Den franska Europaministern Bernard Cazaneuvehar uppger att de inte gått med på ett såndant här gemensamt pressmeddelande.

Också i Italien har man uttryckt förvåning över pressmeddelandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes