Hoppa till huvudinnehåll

Engelska ålyngel simmar nu omkring i östnyländska vatten

Ålyngel planteras från styroxlådor i vattnet.
Unga engelsmän simmar just nu i östnyländska vatten Ålyngel planteras från styroxlådor i vattnet. Bild: Centralförbundet för Fiskerihushållning fiskeområde

På onsdag kväll anlände 177 000 engelska ålyngel till Helsingfors-Vanda flygplats. En del av ålynglen planterades redan på kvällen ut på olika håll i Borgå- Lovisa- och Sibbovattnen.

Ålynglen som har importerats från England har äntligen anlänt till Finland, uppger Centralförbundet för Fiskerihushållning som på onsdagen hämtade 177 000 ålyngel in i landet. Ålarna planteras på olika ställen i Finland.

Planteringen skulle påbörjas redan förra veckan men ålarna blev kvar på Kastrups flygplats i Danmark eftersom planets viktbegränsning ska ha överskridits. De fördes istället tillbaka till karantänbassängerna i Göteborg där de väntade på flygtransport till Finland.

Ålarna anlände med flygfrakt till Helsingfors-Vanda flygplats vid 16-tiden på onsdag eftermiddag. Därifrån transporterades de omedelbart vidare med bil till olika ställen.

Ålbestånden i Europa har minskat kraftigt och därför gjorde Finland upp en ålförvaltningsplan år 2008. Finlands ålbestånd är numera helt beroende av utplanterade ålar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland