Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk design - då och nu

Vad är viktigare för dig - utseende eller kvalitet? Bland annat den frågan kommer upp i samband med utställningen Made in Helsinki 1700-2012, som behandlar finländskt hantverk, formgivning och design. Utställningen ordnas av Helsingfors stadsmuseum och är en del av Helsinki World Design Capital, alltså Helsingfors som designhuvudstadsår i världen 2012.

Behovet av kvalitet och design kan bero på flera saker, men åldern kan till exempel vara en faktor. Och vissa produkter kommer ju igen och blir moderna på nytt – medan andra å sin sida aldrig riktigt går ur mode, som t.ex. vissa av Marimekkos tyger och Arabias porslin.

Elina Kallio, intendent på Helsingfors stadsmuseum, berättar om hur formgivning och hantverk har förändrats genom åren, och hur tekniken inom hantverk på många sätt ser likadan ut idag som förr i tiden, fastän vissa redskap kanske har ersatts av maskiner.

Förr var det inte lika vanligt att kvinnor självständigt arbetade med hantverk, formgivning och design medan det nu finns både kvinnor och män inom de flesta yrkesområden. Kulturtimmen träffade också Sanna Nuutinen – smyckesdesigner – och frågade vad design betyder för henne.

Om du är intresserad av hur finländsk formgivning och hantverk har utvecklats under de senaste ca. trehundra åren så lyssna på inslaget nedan, eller besök utställningen Made in Helsinki 1700-2012 som pågår vid Helsingfors stadsmuseum ända fram till september 2013.

Läs också