Hoppa till huvudinnehåll

Pensionärsförbundet efterlyser solidaritet mellan generationerna

Svenska pensionärsförbundets logo
Svenska pensionärsförbundets logo svenska pensionärsförbundet

År 2012 är det europeiska temaåret för ett aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna. Det temat kommer också att uppmärksammas i programmet på svenska Pensionsärförbundets österbottniska sommarfest.

Festen hålls i Åminne folkpark i Malax den 1 augusti. Programledarna är två tonåringar: Julia Öhman och Hanna Lagerström. Utöver sedvanliga tal kommer programmet också att bestå av spex och musik, berättar ombudsman Patrick Ragnäs.


Angående temaårets slogan "Alltid rätt ålder" lyfter Ragnäs fram den aktuella samhällsdebatten där pensionärer ofta ses som en belastning i stället för en resurs.
- Att lönearbetet upphör innebär inte att man människovärdet devalveras, säger han.
Ragnäs efterlyser en ökad respekt och förståelse mellan generationerna. Det här borde tas upp i skolor, inom arbetslivet och tredje sektorn säger han.

I år fyller Svenska Pensionärsförbundet 40 år, vilket kommer att uppmärksammas på den österbottniska sommarfesten med en historisk tillbakablick. Och nästa år är Pensionärsförbundet i Österbotten i tur att fira 40-årsjubileum.

Läs också