Hoppa till huvudinnehåll

Färre prostituerade på Eriksgatan

I och med att Alcatraz har ändrat sitt koncept har antalet prostituerade minskat på Eriksgatan. Bild: Yle människohandel

Gatuprostituationen på Eriksgatan har minskat i jämförelse med tidigare somrar. En orsak är att den erotiska restaurangen Alcatraz har bytt ägare och ändrat på konceptet.

- I och med ägarbytet och det ändrade konceptet har de kvinnor som tidigare svärmade kring Alcatraz gått från Eriksgatan till Forum och Mannerheimvägen, säger kriminalkommissarie Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen.

För två somrar sedan rasade restaurang Kitchs ägare Kalle Savén över antalet prostituerade i närheten av hans restaurang, som ligger i hörnet av Georgsgatan och Eriksgatan, men också han säger att det är lugnare nu.

- Här har delvis lugnat ner sig, men visst finns här ännu prostituerade. De är ändå klart färre i år än för några somrar sedan. Jag vet inte vart de har sökt sig, säger Savén.

Nattklubben Soho samlar prostituerade

Men Kenneth Eriksson vet. Han säger att, förutom vid Forums hörn på Mannerheimvägen, är också Aleksis Kivi gatan i Berghäll och nattklubben Soho på Bangatan populära tillhåll för prostituerade. Polisen är medveten om vad som händer i Soho och har redan skridit till vissa åtgärder.

- Soho var tidigare öppen till klockan 4, men måste nu stänga klockan 2. Om prostitutionen fortsätter är nästa åtgärd att dra in utskänkningstillståndet och det innebär att nattklubben stänger för gott, säger Eriksson.

Nattklubben Soho marknadför sig på sin webbplats som en "nattklubb för vuxna businessmän och -kvinnor", med en åldersgräns på 26 år. Ett citat av en nöjd kund på webbplatsen låter också förstå att ett besök på nattklubben leder till nya bekantskaper och att man alltid får "napp".

Att sälja och köpa sex på gatan eller i en restaurang är förbjudet enligt ordningslagen.

Ett totalförbud av sexköp diskuteras nu på politisk nivå, men Kenneth Eriksson tror inte det skulle förändra någonting.

- Den nuvarande lagen är oklar, men ett totalförbud vore omöjligt att övervaka. Ett förbud skulle inte förändra prostitutionen i Helsingfors ett dugg, säger Eriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen