Hoppa till huvudinnehåll

Lyssna: Från hålkort till fickdator

Datorn har blivit en självklar del av både jobb och fritid för de flesta av oss. Men det är bara lite över 50 år sedan datorn kom till Finland.

Då diplomingenjör Ralf Saxén började jobba med datorer i slutet på 60-talet fanns det bara en handfull av dem i hela landet, och de upptog ett helt rum per maskin. Vid den tiden kunde ingen förutspå hur långt utvecklingen skulle gå.

Ralf Saxén
Ralf Saxén var en de första dataexperterna i Finland. Ralf Saxén Bild: Yle/Anna Forth ralf saxén

Alexander Granholm hör till den första generationen som från barnsben har vant sig vid att använda en dator. Som liten var han en dataspelsfantast, och det håller i sig ännu i dag. Han spenderar nästan all sin tid vid någon slags dator, och har svårt att föreställa sig en vardag utan internet.

Alexander Granholm
För Alexander Granholm är datorn en självklar del av vardagen. Alexander Granholm Bild: Yle/Anna Forth alexander granholm

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle