Hoppa till huvudinnehåll

Många cyklister slarvar med reglerna

En bild av en cykel som målats på asfalten på en cykelväg
En bild av en cykel som målats på asfalten på en cykelväg Bild: YLE/Fred Wilén cykelvägar,mell

I Vasa är det vanligt att cyklisterna cyklar på trottoaren fastän det bara är tillåtet för barn under tolv år. Österbotten överlag hör också till de sämsta områdena vad gäller användningen av cykelhjälm.

Mikael Appel
Mikael Appel Mikael Appel Bild: Yle/Elisa Häggström mikael appel
Mais Engelholm är en ivrig cyklist.
Mais Engelholm är en ivrig cyklist. Bild: Yle/Elisa Häggström maisa engelholm

Det är svårt att veta hur många olyckor som sker mellan cyklister och fotgängare eftersom bara de värsta rapporteras. Det finns ändå hela tiden risk för olyckor när reglerna bryts.

- Man ser då man är ute här i centrum i Vasa att nu som då håller det på att ske någon krock i gathörnen då en cyklist kommer med full fart och plötsligt kommer en fotgängare emot, säger kriminalöverkonstapel Mikael Appel.

Bilförarna slarvar också

Det är ändå inte bara cyklister som glömmer reglerna utan ibland är det också bilisterna som slarvar. Då kan det vara farligt att följa reglerna som säger att man ska cykla längs vägkanten och inte på trottoaren.

- Man får nog akta för alla bilister och mopedister, de kan vara ganska fräcka, säger cyklisten Maisa Engelholm.

Cyklisterna har liknande regler som bilisterna och betraktas som ett fordon men det finns också speciella regler som bara gäller cyklister. I en undersökning som trafikskyddet gjort är det speciellt väjningsregeln som gäller för fortsättning av cykelbana som är svår att komma ihåg. Enligt forskningschef Juha Valtonen på Trafikskyddet kan det delvis bero på att reglerna ändrats år 1997.

- Det är i och för sig femton år sedan men det kan ännu finnas fel i en del läromedel, säger Valtonen

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten