Hoppa till huvudinnehåll

Cykelvägen som försvann

Cykelvägen längs med Flemingsgatan får ett abrubt slut i hörnet av gamla busstationen till höger.
Cykelvägen längs med Flemingsgatan på högra sidan får ett abrubt slut. Cykelvägen längs med Flemingsgatan får ett abrubt slut i hörnet av gamla busstationen till höger. Bild: Yle/Malin Valtonen cykelvägar i ekenäs,Ekenäs
Antalet bilar per person är betydligt högre i Raseborg än på andra håll i landet. I en trafiksäkerhetsplan som Raseborgs stad godkände för två år sedan står det mycket om hur staden ska gå till väga för att få invånare att cykla istället för att ta bilen.

Cykelanvändningen ska främjas bland annat genom att förbättra cykelparkeringsmöjligheterna till exempel nära tågstationer och busshållplatser, står det i planen. Men det verkar inte som om det har beaktats när det nya trafikcentret i Ekenäs skissats upp.
Det enda cykelstället som nu syns på området är två gamla, rostiga och skeva cykelställ som finns på ena sidan om järnvägsstationen bland med högt gräs och grus.

- Det ser ut som om området skulle vara planerat för bilar, det är egentligen bara en parkeringslösning alltihopa, anser Ekenäsbon Leif Höckerstedt som är en flitig cyklist.

Höckerstedt anser att de som planerar trafiken i staden borde själva spendera några dagar på cykeln för att förstå hur trafiken borde planeras också ur en cyklists synvinkel.


Konstig cykelväg

Ett ställe i Ekenäs som Höckerstedt förundras mycket över är cykelvägen längs med Flemingsgatan ner mot järnvägsstationen. Väl nere vid korsningen Flemingsgatan och Järnvägsgatan försvinner cykelvägen och ifall cyklisten fortsätter så kommer cyklisten in på den mötande trafikens körfil.

- Det säkraste sättet är att fortsätta längs med trottoaren, konstaterar Leif Höckerstedt, trots att det inte är lagligt att cykla på trottoaren.

Ingen cykelvänlig stad?

Ekenäs är ingen bra stad att cykla i, anser en kvinna som cyklar varje dag i staden.

- Här finns för få cykelvägar, hävdar kvinnan bestämt och förklarar att man i Ekenäs centrum kommer fortare fram med cykeln än med bilen. Hon får medhåll av en annan kvinna som anser att det bra kunde finnas flera cykelvägar in och ut från staden.

- Jag ser folk som cyklar på många ställen i stan, dom verkar trivas, säger en äldre man som föredrar gångstavar framom cykeln.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland