Hoppa till huvudinnehåll

Finska och svenska församlingen oense i Sjundeå

babyn på ett dop
Ska nya Sjundeåbor i framtiden bli medlemmar i Lojo församling? Bråket har starka språkliga förtecken. babyn på ett dop Bild: YLE/Mika Kanerva dop

Inom den finska församlingen i Sjundeå har man svårt att förstå hur man resonerar inom den svenska församlingen - och samma sak gäller andra vägen. I bakgrunden spökar den begravda fusionsplanen med Lojo.

Det är förra veckans beslut att ansöka om att gå med i Storlojo församling som väcker debatt mellan de två församlingarna.

Finska församlingens kyrkoherde Ismo Turunen, som har berett förslaget till att ansluta sig till Lojo, anser att den svenska församlingen inte förstår sitt eget bästa.

- Om vi går med nu så kan vi påverka formen för samarbete och den svenska församlingen blir en egen församling, säger han. Men om vi går med senare kommer de svenskspråkiga sannolikt inte att ha en egen församling längre.

Större enhet behövs

Enligt Turunen tar den svenskspråkiga församlingen en stor risk om den fördröjer processen och väntar på vad som händer med kommunfusionen för Sjundeås del. Han tycker inte att det är väldigt problematiskt att byta församling om Sjundeå går samman med en annan kommun.

- Vi investerar främst energi på att bygga upp en arbetsgemenskap och det går vi förstås miste om, säger han.

Kyrkoherde Ismo Turunen anser att det behövs stöd från en större enhet, annars finns det risk att man måste låta mänskor gå eftersom budgeten är såpass stram. Och man har inte råd att vänta, anser han.

De större bestämmer

Det var på onsdagen förra veckan som det gemensamma kyrkofullmäktige i Sjundeå röstade för initiativet att ansluta sig till det planerade Storlojo församling. Rösterna föll 13 mot 8 och den svenska församlingens representanter var emot förslaget.

Peppe Forsblom (SFP), som representerar den svenska församlingen, tror inte att Sjundeå svenska församling har någon självständig framtid i Lojo församling.

- Jag har dåliga erfarenheter från kommunfusionsdiskussionerna. Vi är så små att vi inte har någon chans att påverka. Det är de större och starkare som får sin vilja igenom, säger han.

Dumt att skynda

Forsblom förstår inte varför man måste ha bråttom med det här beslutet. Enligt honom är det högst osannolikt att Sjundeå kommun går samman med Lojo och det innebär alltså att det eventuella samarbetet i vilket fall som helst skulle rivas upp.

- Det luktar lite kupp, säger han. Det känns som de sista dödsryckningarna efter att kommunfusionen inte har gått enligt Lojoförespråkarnas vilja.

Det är Esbo domkapitel som i första hand tar ställning till ansökningen. Kyrkostyrelsen har det sista ordet i frågan.