Hoppa till huvudinnehåll

Forskningsfartygen Aranda och Muikku undersöker Östersjön

Forskningsfartuget Aranda i Västra hamnen i Helsingfors.
I dag åker Aranda ut på forkningsresa. Forskningsfartuget Aranda i Västra hamnen i Helsingfors. Bild: YLE/Rolf Granqvist aranda,forskningsfartyg,helsingfors,västra hamnen,östersjön

Finlands miljöcentrals forskningsfartyg Muikku åker ut nästa vecka för att ta reda på i vilket tillstånd Skärgårdshavet och Finska vikens kust befinner sig i, medan Aranda undersöker Finska vikens och Östersjöns öppna hav.

Muikku kommer att kartlägga näringsmängder, syrenivån, algsituationen samt havbottnens djurliv och tillstånd. Forskningsresan börjar från Kotka den 13 augusti och avslutas i Skärgårdshavet den 24 augusti.

Aranda åker iväg på sin resa i dag, måndag, och undersöker syre- och näringsnivåerna, förekomsten av plankton och plastskräp i Finska viken och fortsätter sedan ut till Östersjön den 13 augusti.

Resultaten av forskningsresorna presenteras den 6 september.

 • Blomhav efter terrorattacken i Manchester den 23 maj 2017. Många av offren var unga eller barn.

  Terrorattacken i Manchester: Gärningsmannen identifierad, polisen utreder om han fick hjälp

  Läs en sammanfattning av det vi vet om dådet i Manchester.

  Polisen har meddelat att den misstänkta självmordsbombaren är 22-åringen Salman Abedi. Han uppges ha varit känd av polisen och säkerhetspolisen sedan tidigare, men ska inte ha varit del i en aktiv utredning eller bedömts som en risk. 22 personer dog i terrorattacken och flera av offren är barn eller unga.

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland