Hoppa till huvudinnehåll

Wisconsin-skytten högerextremist

Bild: EPA/TANNEN MAURY oak creek

Den man som sköt ihjäl sex personer vid ett sikh-tempel i Oak Creek i Wisconsin i går var tidigare soldat och hade kopplingar till extremhögern. Den 40-åriga gärningsmannen ska ha tjänstgjort i den amerikanska militären under 90-talet.

Mannens identitet är nu känd och enligt Southern Powerty Law Centre, som undersöker rasistiska rörelser i USA, var han tidigare bland annat medlem i ett skinheadband.

Det finns ännu inte något uttalat motiv till dödsskjutningarna, men de omkring 500 000 sikher som bor i USA har allt sedan WTC-attackerna fått känna av allt mera våld och trakasserier, på grund av att de felaktigt uppfattas som muslimer.

Både president Barack Obama och hans republikanska utmanare Mitt Romney har uttryckt sin sorg över det skedda. Men frågan är ifall två skottintermezzon på drygt två veckor kommer att bryta deras tystnad om vapenkontroll.

Samlade till gudstjänst

Tiotals sikher hade samlats utanför och inne i templet inför söndagens gudstjänst då mannen slog till.

- Gärningsmannen gick in i templet och öppnade eld mot flera män i turban. Före det hade han skjutit ute på gården, berättar Kanwardeep Kaleeka för CNN.

Fyra av dödsoffren påträffades inne i templet och tre utanför. Det var i en eldstrid med en polis som hade kommit till en skadad kollegas undsättning, som förörövaren själv miste livet:

- Polisens agerande stoppade en tragisk händelseutveckling, som kunde ha blivit mycket värre, säger polischefen i Oak Creek John Edwards.

Undersökningarna kommer nu att ledas av FBI eftersom dådet betecknas som inhemsk terrorism.

Indiska krav på åtgärder

Indiens premiärminister Manmohan Singh är bestört över attacken. Singh som själv är Sikh beskriver attacken som ett vettlöst våldsdåd. Singh säger också att Indiens ambassadör i USA kommer att kräva att myndigheterna gör mer för att skydda Sikherna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes